Bemutatkozás

"Ennyiszer foglalkozást váltani karrier szempontjából öngyilkosság. Mert újra és újra a semmiből kell kezdeni, és évek hosszú munkájával lehet csak eljutni egy bizonyos szintre. De megvan ennek a csapongásnak az öröme is, a felfedezés remek élménye."

 

1977-ben születtem Nagyatádon. Egy somogyi kis faluban töltöttem gyermekkorom. A szakmunkásképzőt Nagyatádon végeztem. Érettségit már felnőttként szereztem, majd Pécsett tanultam gépkocsivezető szakoktatónak.

A Pécsi Tudományegyetem szabad bölcsész szakára jelentkeztem, de abban az évben ez a szak nem indult, így a második helyen megjelölt szociológia szakon kezdtem meg tanulmányaimat. Akkor még nem sokat tudtam a szociológiáról. Dr. Füzér Katalin előadásai meghatározták a szociológiához való viszonyomat. Nagyon szerettem a főiskolai éveket.

Már a tanulmányim során részt vettem a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkájában. Interjúkat készítettem az éves monitoring jelentéshez. 2010-ben társszerzője voltam a Hajéktaland c. könyvnek. Szakdolgozatom A drogfogyasztó magatartás szociológiája és megjelenési formái Magyarországon címmel írtam.

A szociológia tudományterületei közül leginkább a deviancia kutatás, és a szegénységkutatás áll hozzám legközelebb.

Polgári foglalkozásomat tekintve nemzetközi gépkocsivezető vagyok, de természetesen folyamatosan foglalkozom szociológiával. A polgári foglalkozásom és a tudomány összekapcsolásával létrehoztam a "kamionos szociológiát".  A kamionos társadalmi csoportot vizsgálom. Rendszeresen jelennek meg kutatásaim, írásaim a témában.  Felkérésre több internetes portálra írok cikkeket, készítek kérdőívet, elemzéseket.

A honlapom létrehozásával szeretném ismertebbé tenni a szociológiát, népszerűsíteni a társadalomtudományokat. Megosztani munkáimat, gondolataimat, észrevételeimet, meglátásaimat a társadalomról, a világról. 

Szabó Nelli
Társadalomkutató